Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi, Privat

Pensionens olika delar

Pensionen är idag uppbyggd på tre olika delar. Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Men vad innebär egentligen de tre olika delarna? 

  • Den allmänna pensionen- Är en del av den inkomst du tjänat in. Information om den får man hemskickad en gång per år i ett orange kuvert.
  • Tjänstepension- Kan vara ett tillägg till din pension som din arbetsgivare har. Tjänstemän har oftast en högre avsättning av sin lön till pension. Är man egen företagare har man ingen pension alls ifall man inte sätter undan till den själv. Så det är en viktig del när man startar eget, att man ser till att man sätter av tillräckligt till sin och eventuella anställdas pension.
  • Privatpension- Är pengar man själv sätter av till sin pension för att man inte ska behöva gå ner i inkomst den dagen man blir pensionär. Vissa sparar även extra till sin pension för att ha möjlighet att sluta arbeta tidigare än vid 65 års ålder.

Reglerna för det pensionssystem vi har idag ändrades för 25 år sedan. Sedan dess har det blivit viktigt att satsa på ett eget pensionssparande. Ett av skälen till att systemet gjordes om är att vår levnadsålder blivit så mycket högre och att pensionsåldern sänkts från 68 till 65 år.