Börja pensionspara nu, tips om privat och företagsekonomi

Ekonomi

Hur mycket bör man spara?

Sparandet är en evig fråga för många och det är inte alltid lätt att veta hur mycket man bör, eller ens kan, spara. I detta artikel tänkte vi titta lite på budskapet många har försökt sprida när det kommer till sparande: att spara 10 % av lönen.

sparande_503061316Denna teori säger dock att 10 % är minimum och att man kan spara mer, men det är ju upp till var och en om detta är möjligt. Somliga kanske har för många räkningar för att gå högre medan andra känner att de inte lämnar tillräckligt med pengar för att njuta av livet. Men för nästan alla är det sant att 10 % är en summa som är möjlig att lägga åt sidan varje månad. Kan man bara göra detta behöver man inte tänka lika mycket på hur man spenderar de resterande pengarna som blir kvar efter räkningar och basala utgifter.

Det naturliga valet för många idag är att spara på sin bank, men det finns även intressanta peer-to-peer företag som kan tillhandahålla denna tjänst och är värt att utforska i mer detalj.

Hur mycket 10 % verkligen gör skillnad beror naturligtvis på vilken lön man har i dagsläget och hur mycket man kan arbeta upp sig framöver, men blickar man mot pensionen kan man helt klart dra stor fördel av att ha lagt undan dessa pengar.

Det kan till och med betyda att man får råd att gå i pension tidigare om man har satsat på att verkligen investera pengarna smart och eftertänksamt. Man behöver heller inte vara en börshaj för att kunna investera bra. Med lite efterforskning kan alla göra bra val. Om man inte riktigt har ett intresse för aktier finns det andra bra alternativ som att satsa på månadssparande i breda indexfonder.